Les Llars del Seminari, pisos que ajuden a millorar un projecte de vida

El 2020 es van atendre 6 famílies més que el 2019

 

Divuit pisos on les seves respectives famílies tenen el somni de millorar el seu projecte de vida. Així es podria definir les Llars del Seminari, un projecte de la Fundació Entre Tots i per al Bé de Tothom el qual s’ha convertit en una autèntica segona oportunitat i que va ser impulsat pel Bisbat de Lleida. Tot va començar l’any 2012, quan el bisbe de Lleida, Joan Piris, en assistir el 7 de desembres a una assemblea de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Lleida (PAH), i després d’escoltar la realitat de les famílies allí presentes, va anunciar la cessió d’una part de l’edifici de l’antic Seminari, la del carrer Maragall, perquè es pogués rehabilitar com habitatges socials per a famílies desnonades. Tres anys després de l’inici de les obres els pisos ja estaven preparats per les famílies que demanaven un suport per superar la crisi que es vivia en aquell moment.

 

Actualment estem immersos en una nova crisi, l’esdevinguda arran del coronavirus. Tal com assenyala la directora de les Llars del Seminari, Inma Abadías, “hi ha persones que tenen problemes a l’hora de regularitzar la seva situació, per buscar treball o inclús amb contractes que no poden ampliar perquè l’empresa on estan es troba en un ERTO. Això fa que les seves famílies tinguin problemes i necessitin ajuda, tant econòmiques com d’alimentació”. Per aquesta raó, expressa que “s’ha obert una bretxa que posa en evidència situacions molt difícils que abans no es donaven”.

 

Una mostra d’això es veu a la Memòria 2020 de Llars del Seminari presentada recentment. L’any passat els 18 pisos socials en règim de cessió durant un termini màxim de tres anys van estar ocupats per 24 famílies (quan unes van sortir van entrar de noves). En total, 79 persones de les quals un 47% eren menors d’edat, el 53% havia nascut a Espanya, el 47% es trobava treballant i el 52% té estudis mitjans i/o superior. A més, en relació amb el 2019, es van atendre 6 famílies més que van arribar amb problemes econòmics, per sortida de recursos institucionals, habitatges en males condicions o desnonaments. “Hi ha hagut un increment notable de les sol·licituds d’entrada. Mostra d’això és que per tres pisos que van quedar buits recentment vam passar de 20 a més de 50”, puntualitzar Inma Abadías.

Cal indicar que cada habitatge està cedit a una família durant un període màxim de tres anys. Quan finalitza aquest període de temps han de buscar un nou pis on viure, tot i que també hi ha qui els deixa abans en trobar-ne un fora perquè la seva situació ha millorat gràcies a una estabilitat. A més, cadascuna fa una aportació econòmica a les Llars del Seminari en funció dels seus ingressos o situació personal i familiar. “Amb aquestes famílies treballem la participació i la inclusió. Per aquesta raó, es fan tallers perquè es coneguin, cursos i activitat per als nens, així com acompanyar-los en un procés d’integració. De la mateixa manera, també fem que els menors tinguin una vida normal i que no se sentin desplaçats quan estiguin amb els seus companys de classe mitjançant activitats similars a les que poden tenir altres nens”, comenta Abadías. I tot això amb les tècniques socials i persones voluntàries que hi dediquen els esforços. A més, argumenta que “quan marxen s’han empoderat i han superat les dificultats que tenien el que suposa una satisfacció per nosaltres”.

 

UN CANVI EN LA SOCIETAT

 

La situació actual també ha provocat en la societat que obri els ulls i descobreixi que hi ha una realitat més enllà del seu voltant més immediat, on hi ha moltes persones en situació de vulnerabilitat social. “Nosaltres ho vam comprovar al setembre i octubre de l’any passat, quan moltes empreses i particular es van bolcar amb nosaltres per poder ajudar a les famílies. Les persones en general ens van ajudar perquè en aquell moment van ser conscients que hi havia altres que ho estaven passant malament, perquè buscaven feina i no els hi era fàcil trobar-ne, i això va calar en la societat”, comenta la directora de les Llars del Seminari, Inma Abadías.

 

I és què, en els moments més durs de la pandèmia es van viure moments complicats en tots els sentits, com per exemple quan les reunions quinzenals que feien totes les famílies amb l’equip tècnic per exposar els problemes que tenien van passar a ser en línia. “Aquest va ser una mostra del que va haver de treballar tot l’equip per superar, amb molt esforç, les dificultats que van sortir”, afegeix Abadías.

Tot i això, encara queda molta feina per fer. “Va ser un miracle l’inici d’aquest projecte”, recorda Abadías, perquè “per les famílies que són acollides a les Llars del Seminari els hi suposa una tranquil·litat i una alliberació, ja que deixen de pensar en exclusiva en el lloguer al qual abans no podien fer front. A més, els nens també se senten acollits per tot l’equip que forma part del projecte”. Així doncs, “les famílies arriben necessitades d’ajuda, amb una situació de gran dificultat, i de mica en mica es van empoderant i veuen que tenen oportunitats per tirar endavant”.

 

Per aquesta raó, tota ajuda és ben rebuda, raó per la qual la directora de les Llars del Seminari també fa una crida a la societat perquè les conegui. “És important que la gent conegui el nostre projecte, perquè hi ha persones que no actuen per total desconeixement. Nosaltres estem oberts a explicar-ho i també a rebre visites de qui ens vulgui conèixer”, indicar. A més, recorda que “a Lleida hi ha molts pisos que estan buits. Hi ha qui no s’atreveix a llogar-los i quan coneixen a una família dóna aquest pas amb un lloguer adequat. Per això, animem als seus propietaris a què coneguin les Llars del Seminari i les famílies que viuen en els nostres pisos socials, ja que quan acaben el termini màxim de tres anys han de seguir tenint oportunitats”.

 

Per Óscar Buetas Lorente (Diari La Manyana) - 26 juliol, 2021

Enllaç: https://www.lamanyana.cat/les-llars-del-seminari-pisos-que-ajuden-a-millorar-un-projecte-de-vida/Descarga
LES LLARS DEL SEMINARI, PISOS QUE AJUDEN A MILLORAR UN PROJECTE DE VIDA
Article del Diari La Manyana - 26 de juliol de 2021
La Manyana - Les Llars del Seminari.pdf
Documento Adobe Acrobat 2.6 MB